Hur uppkom islam? Vad innebär det att tro på Islam? Här är en introduktion till Islam. Håll utkik efter fler videor om det här ämnet i framtiden!

Klicka här för att se videons manus

Året är 610. I en grotta i berget Hira utanför Mecka i Saudiarabien har en karavanledare vid namn Muhammed ägnat tid åt att fasta och be, när plötsligt en andevarelse griper tag och kramar om honom hårt och ber honom recitera. Muhammed svarar ”vad ska jag recitera?”. Andevarelsen kramar om Muhammed hårdare och uppmanar honom på nytt att recitera och, på ett mirakulöst sätt, reciterar Muhammed den text som idag är sura 96 av Koranen.

Muhammed fick efter detta regelbundet uppenbarelser och förde dessa vidare till människorna i Mecka. Han påstod sig framföra samma budskap som Abraham, Noa, Moses & Jesus, och att han är mänsklighetens sista profet med Guds slutliga uppenbarelse – Koranen. På grund av opposition fick Muhammed fly till staden Medina år 622. Där kom Muhammed att bli en politisk och militär ledare. Han och hans följeslagare fick utkämpa flera strider och genom dem växte de i makt och antal. Slutligen kom Muhammed att bli den arabiska halvöns mäktigaste ledare. År 630 erövrade han Mecka och två år senare dog han. Efter Muhammeds död samlades hans uppenbarelser och blev muslimernas heliga bok – Koranen.

Genom Muhammed föddes alltså det som idag är världens näst största religion, med ca 1,6 miljarder anhängare – Islam. Islam är inte enbart en personlig tro som muslimer har. Islam är också en sociopolitisk religion som ska prägla människors levnadssätt, samhället och rättsväsendet. Islam är alltså en allomfattande religion som, i sitt fulländade utövande, ska dominera alla aspekter av en människas liv och samhällets struktur.

Det här har medfört vissa spänningar mellan västvärlden och den muslimska världen. Eftersom vissa hängivna muslimer menar att deras levnadssätt och moral har ett gudomligt ursprung vägrar de i många fall anpassa sig till den västerländska kulturen. Några muslimer, men givetvis inte alla, är så pass radikala att de vill få hela världen under Islamisk styre och försöker ofta uppnå det med våld som medel.

Vi på Logia vill ge en vidare inblick i Muhammed och Koranen; huruvida de påståenden som de gör är sanna eller falska; och vad som bör vara den kristnes respons till Islam.